Saturday, December 27, 2008

Yeni tarifler: Sarma ve Manti

Merhaba Haftalik (bir onceki yazida Sedar aciklamis, artik gunluk degil, haftalik :)

Hava karli, haftasonlari disarida cok zaman geciremeyince, evde yapacak yeni aktiviteler bulduk kendimize; yemek pisirip yemek!

Bir onceki haftasonu sebze alisverisi icin gittimiz manavda lahanaya benzer ama daha kucuk ve narince bir bitki gorduk, bir sure inceledik, lahana olduguna kanaat getirince hemen aldik attik sepete. Bir sure dolapta bekledi. Bir sonraki cumartesi ogleden sonra ( cok dayankli bir sebzeymis, bunu da ogrenmis olduk :) artik uzerinde calismaya karar verdik. Once internetten kucuk bir arastirma yaptik. Lahanalari haslamak ile basladik ise, icini hazirlamak zaten kolaydi. Sedar tek tek damarlarini ayirdi, sarilacak buyuklukte parcalara boldu, ben de sardim, tencereye yerlestirme isini de titizlikle Sedar halletti. Ogle yemegine yetistirip yemeyi planliyorduk ama tencereyi ocagin uzerine koydugumuzda o kadar acikmistik ki, pismesini bekleyemeden o oglen makarna yaptik yedik :) Ev mis gibi lahana kokana kadar pisirdik, aksam eve gelen ilk misafirlerimiz Murat&Sevilay ile birlikte ilk denemesini yaptik. Lahana sarmasindan cok yaprak sarmasi kalinliginda oldugunu soylediler. Anne yapimi gibi olamaz ama ellerimize saglik fena da degildi :)
Bugun de canimizin cektigi bir baska yemegi denedik; Manti! Yine internetten yaptigimiz kucuk bir arastirma sonrasi sivadik kollari.
Sertce bir hamur hazirladik; un, yumurta, tuz, biraz ilik su. Hamurunu 4 esit parcaya bolduk, 2sini ben actim, 2sini Sedar. Cok marifetli benim kocam cok! Mantilari benden muntazam kapatti; benimkiler top gibi Sedar'inkiler bohca gibi oldu :)

Bir saatte hallederiz diye basladigimiz Manti 2-2.30 saat kadar surdu. 10 dakikada da 2ser tabak yalayip yuttuk! Bir de son haline bakin bakalim dayanilacak gibi mi:
Yerken Gaye&Emre, ve Umut'dan icimize sinmedi. En kisa zamanda onlara da yapacagiz.

Caninizin cektigi seyler var ise siz de soyleyin, yapip gondeririz ;)

No comments: